Vizsgatapasztalatok

Beszámoló az IELTS-ről (Ákos)

“Már volt szó az IELTS nyelvvizsgáról, most jöjjön egy kis személyes beszámoló egy nagyon kedves ügyfelünktől, Ausztráliából:

A bevándorlás, egy magas egyéni életszínvonalat biztosító országba, mint például Ausztrália, mindig nagy kihívást jelent. A kihívás nehézségeit a megfelelő IELTS eredmény felmutatása egyáltalán nem könnyíti meg. Mint egy IELTS vizsgát frissen túlélő bevándorló, szeretném megosztani veletek az élményeimet…..

Ha eddig azt gondoltad a ”Rigó Utcai” nyelvvizsga központról, hogy az igazi megmérettetést jelent, akkor nem tudod mi az igazi angol nyelvvizsga. Ismerek egyetemi angol nyelvtanárt Magyarországról, aki a bevándorlási feltételek minimum pontszámát sem tudta elérni az IELTS-en. Ne legyenek illúzióid! Ha nem angol anyanyelvű országban tanultad az angolt, akkor nem tudsz angolul. Ha nem készülsz fel megfelelően az IELTS-re rengeteg gyakorlással, akkor nem fogsz megfelelő eredményt elérni. Mondhatám úgy is, hogy csúfos vereséget fogsz szenvedni. Practise, practise, practise. Az egyetlen út….

A vizsga felépítése önmagában szokványosnak mondható: Writing, Reading, Listening, Speaking. Külön nyelvtani teszt nincs. Senkit sem érdekel, hogy érted-e az angol grammatika szövevényeit és a megfelelő igeidejű szavakat be tudod e írni a kipontozott részbe. Ez „dedó”. A „writing” és a „speaking” teszt 100% hatékonysággal megmutatja nyelvtani felkészültségedet a vizsgáztatóknak. Nincs lehetőség a hibára, mindent észre vesznek és kegyetlenül pontoznak.

Az IELTS listening teszt szerintem a legnehezebb a világon. 40 percig tart, a teszt CD folyamatos lejátszásával. Mikor vége a CD-nek akkor vége a tesztnek is. Nagyon gyorsan beszélnek, különbözö angol anyanyelvi akcentussal, gyakran nem angol akcentusú résztvevőkkel is. A beszélgetéseket csak egyszer játsszák le. Nincs lehetőség ismétlésre. A 40 kérdésre, a megszakítatlan beszélgetések alatt kell válaszolni. A kérdések előre elolvasására kb. 30 másodperced van minden szekció előtt. Ez arra elég hogy az első 2 kérdést elolvasd. A 4 szekció különbözö nehézségű és komplexitású témákkal foglalkozik. 1-4 a nehézségi fokozatot mutatja. Az 1. általában valamilyen könnyebb információs beszélgetés: álláshirdetésre jelentkezés, vagy fittness bérlet vásárlással kapcsolatos beszélgetés. A 3. már egyetemi kutatócsoport beszélgetése is lehet a genetikai kutatás eredményeiről vagy szociológiai tanulmány bemutatása az ösztöndíj bizottságnak. A 4. napelemmel működő energia újrahasznosító gép szerkezeti rajzának leírása, vagy történelmi és régészeti kutatócsoportok különböző müködéseinek összehasonlításáról is szólhat. A listening teszt számomra legnehezebb aspektusa az úgynevezett “multitasking” metódus alkalmazása volt. Egyszerre figyelni a beszélgetésre, olvasni a kérdéseket és válaszolni rájuk. Ha a válasz helyes, de a helyesírásban hiba van, akkor az értékelés nulla. Ha a feladat az hogy max. 2 szóban kell válaszolni, a válasz helyes, de ha 3 szavas választ adsz, akkor az értékelés nulla, mert nem követted az utasítást.

Az olvasás teszt rendszerint több különböző hosszúságú és nehézségű cikket tartalmaz. Az utolsó kettő olyan hosszú és bonyolult nyelvezetű, hogy ha csak azt a kettőt kellene elolvasni és megérteni elejétől a végéig, arra sem lenne elegendő az egy óra, nemhogy még válaszolni is a rengeteg kérdésre. Az olvasás teszt időben kitöltésének egyetlen módja van, a „gyorsolvasás”. Akik egyetemet végeztek ismerősnek fogják találni. Kis hazánk egyetemei olyan mennyiségű irodalmat adnak meg kötelező olvasmánynak egyetlen vizsgára, amire 2 élet is kevés lenne, ha rendesen el akarnánk olvasni. Az egyetlen hatékony módszer, hogy átrágjuk magunkat a végtelennek tűnő szövegek oszlopain a „skimming” és a „scanning” módszerek használata. Hasonlóan működik mind a kettő, hiszen a szöveg gyors átfutását jelentik. A „skimming” alkalmazásakor 1 témára koncentrálunk és minden más irreleváns részt olvasás nélkül átugrunk a szövegben. A „scanning” technika nevekre, adatokra, dátumokra koncentrál, ezeket keresvén a szövegben átugorva minden olyan részt ami nem kapcsolódik közvetlenül hozzájuk. Amikor a keresett bekezdés megvan, akkor azt figyelmesen elolvasva, átgondoltan megválaszolhatjuk a kérdést, betartva a helyesírás szabályait és a megadott szavak számát. Tehát a „reading” teszten való eredményes átjutás lépései:

Ne törődj a szöveggel! Először a kérdést olvasd el figyelmesen.
„Scanning” vagy „skimming” technikával találd meg a megfelelő bekezdést.
Figyelmesen olvasd el a bekezdést a kérdésre koncentrálj.
Majd válaszold meg a kérdést a megadott kritériumok alapján.

Aki a szövegeket elkezdi elolvasni és csak utána válaszol a kérdésekre, még az első két rövidebb és egyszerűbb cikken sem fog túljutni egy óra alatt.

Az írás teszt 2 részből áll és 60 perced van rá.

Általában egy minimum 150 szóból álló „formal” „semi-formal” vagy „informal” levél megírása egy megadott témával kapcsolatban. Mind a 3 fajta megírásának és szóhasználatának megvannak a szabályai. 20 percet javasolnak rá.

Egy minimum 250 szóból álló, komolyabb témával foglalkozó esszé megírása. Ennek is megvannak a szabályai. Meg kell tanulni, hogyan kell egy informativ, érdekes, érthető, több bekezdésből álló esszét írni angolul. No excuse. 40 percet javasolnak rá. Erre adják a legtöbb pontot.

Tanács: Ne a „Task 1” kezdj. Sokan esnek abba a hibába hogy az első feladattal, a levéllel kezdenek. Eltelik az idő és az igazi nagy feladatra kevés idő marad. Kezdj az esszével! Írj meg szépen, minimum 4 bekezdést. Figyelj a szóismétlésekre. Olvasd át. Javítsd ki a hibákat. Húzd be a vesszőket. Ha csak 10 perced maradt a leveler – üsse kő. Én 5 perc alatt megírtam a levelet a végén. Több mint 50 percet foglalkoztam az esszével. Meg is látszott az eredményen.

A „speaking” test hasonlóan van felépítve mint a ‘listening” és a „reading”. Könnyedebb témákkal kezdenek pl. beszélj magadról, a helyről ahonnan jöttél. Ez a bemelegítés. Aztán tovább mennek pl. a divat, mozi, könyvek, oktatás, politika irányába. Ehhez egy kis kártyán kapsz egy feladatot. 1 perced van felkészülni és meghatározott ideig kell beszélned folyamatosan. Ezt órával mérik. Végül pedig elvontabb, de az előző témához kapcsolódó kérdések jönnek, pl. filozófia, szociológia, történelem, természettudományok, a múlt és jelenhez kapcsolódó témákban kérhetik a véleményedet. Ha nem vagy valami jó társalgó még a saját anyanyelveden sem, akkor jobban teszed, ha szélesíted a látókörödet és elkezded gyakorolni hogyan tudsz érdemben hozzászólni angolul mindenfajta foglalkozású, érdeklődési körű emberek beszélgetéseihez, a legkülönfélébb témákban. Legalábbis, ha meg akarod ütni a bevándorláshoz elég minimum szintet a vizsgán.

A legnehezebb része az IELTS procedúrának mégsem maga a vizsga volt a számomra. Hanem a körülmények, melyeket az egyre növekvő számú bevándorlók között előforduló vizsgacsalók kiszűrésére teremtettek. Biztonsági őrök mindenhol. „Kettes sorba fejlődj!!!” „Lépés indulj!!!” „Állj!!” Jobbra át!!!”
Tilos a vizsgaterembe bevinni: telefont, karórát, sapkát, íróeszközt, napszemüveget, olvasószemüveget (csak orvosi papírral), táskát. A zsebekben nem lehet semmi. Papírzsebkendő sem. Fájdalomcsillapító sem. Be lehet vinni 1 db fél literes átlátszó vizespalackot. Az a ruha ami rajtad van, amikor belépsz a terembe – rajtad is marad. Vizsga közben 4 óra hosszat nem lehet levenni pl. egy pulcsit sem. Jobban teszed ha előre megsaccolod a terem hőmérsékletét. Ha fázol, vagy meleged van, nem tehetsz semmit. Adnak 2 ceruzát és 1 radírt. Azokat használhatod csak. Van egy ceruzahegyező ember, aki körbe jár a vizsgateremben és cseréli a tompa ceruzákat hegyesekre. A zsebkendővel is ugyanez van, osztogatják ha szükséged van rá. Amint bejelentkeztél a terembe, többet nem engednek ki. Nincs WC szünet. A “writing” teszt alatt ki lehet menni WC-re, de az a te idődből megy. És nem ajánlatos kimenni, mert nem tudod megoldani gyorsan. Ugyanis ki kell jelentkezni hozzá. Adnak melléd egy kisérőt aki a WC ajtajáig követ. Amikor végeztél be kell jelentkezni újból.
Bejelentkezés:
Ellenőrzik az útleveledet
Lefotóznak
Egy arcfelismerő program leellenőrzik, hogy az útlevél képed megegyezik e a frissen készült fotóval
Közben a felügyelő is összehasonlítja a két képet. Mind a felügyelőnek és a software-nek át kell engednie. A fotót gyakran megismétlik mert a programnak látnia kell a szemöldök elhelyezkedését és a fül felső vonalát. Hosszú haj esetén biztosítanak hajgumit és hajcsattot. Ázsiaiaknál előfordul, hogy a program elfogadja az arcot de a felügyelő nincs megyőzve. Olyankor behívnak egy “ázsiai arcszakértőt”. Csalás kizárva.
Ujjlenyomatot vesznek 4 szer.
Ellenőrzik a zsebeket
Odavezetnek a vizsgapadodhoz

Ez a bejelentkezés folyamata. Ha kimentél a mosdóba, ezen újra végig kell menned, hogy visszajuthass a padodhoz. Szóval….van még kedved kimenni WC-re az írás teszted közepén? A többi teszt közepén nincs egyáltalán lehetőség kimenni. Aki akkor kimegy, az bukta a vizsgát.

Ennyit röviden az IELTS misztériumáról. Szörnyen hangzik, de meg lehet csinálni. Meg kell csinálni, ha be akarsz vándorolni. Én is megcsináltam. Te is meg fogod csinálni. Annyit kell tenned, hogy vedd komolyan a felkészülést. Itt a szerencse vajmi kevés szerepet játszik. Ha megfelelően felkészülsz, sikerülni fog. Említettem már? Practise, practise, practise….”

Ákos, 2016

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük