Vizsgatapasztalatok

Beszámoló az IELTS-ről (Erika)

Korábban már volt szó magáról az IELTS vizsgáról, olvashattatok tapasztalatot ausztráliai vizsgahelyszínről, most pedig jöjjön egy kis személyes beszámoló a budapesti vizsgáról, egyik kedves ügyfelünktől.

A jelentkezés rendkívül gyorsan (nagyjából 10 perc alatt), praktikusan, online leadható. A vizsgadíjat bankkártyával vagy utalással lehet kiegyenlíteni. Én az előbbit javasolnám, hiszen ezt a rendszer automatikusan feldolgozza, így azonnal megérkezik minden kapcsolódó, visszaigazoló email, nem kell várni az utalás lekönyvelésére. (Egy másik ügyfelünk az online jelentkezés során utólag igényelt számlát a kártyás fizetésről, így akaratlanul, de kicsit megbonyolította a folyamatot; a British Council budapesti ügyintézői azonban szó nélkül, email-es és telefonos segítséget is biztosítva készségesen megoldották a helyzetet.)

A vizsgát szervező British Council-lal eddig csak pozitív tapasztalatom volt (más témában már jártam általuk szervezett vizsgán). Az ügyintéző hölgy nagyon kedves és segítőkész, a vizsgán is gördülékenyen ment minden.

A helyszíneket illetően én teljes mértékben meg voltam elégedve, mind az írásbeli (Novotel Hotel, Rákóczi út), mint a szóbeli helyszín (Madách tér) könnyen megközelíthető volt.
Fontos, hogy az írásbeli 3 óra hosszás és ez tényleg 3 óra, intenzív odafigyelést jelent, szándékosan nagy a “time pressure”. A felügyelet szigorú, az adott időintervallumok betartására is nagyon figyeltek a koordinátorok.

A writing-ra megadott egy óra tényleg csak akkor elég, ha kellően begyakorolja az ember a különböző level és esszé típusokat.

A listening feladatnál ellenőrzik, hogy mindenki megfelelően hallja-e az adott szöveget, hiszen a szöveget mindenki kihangosítva, füllhallgató nélkül hallgatja. (Egy másik ügyfelünkkel fordult elő, hogy ennél a feladatnál kisebb hangosítási probléma lépett fel, de miután gyorsan és hatékonyan megoldották, folytatódott a vizsga az előírtak szerint).

A szóbeli vizsga feladatrészeiből is erősen ajánlott felkészülni, még ha triviálisnak is hatnak első ránézésre a témák. A vizsgáztatóval szemben ülve, nem kis nyomás alatt, a legtöbb embernek nem fog eszébe jutni egy 2 perces monológ (pl. egy kedves gyermekkori élményről) minimális nyelvtani hibákkal úgy, hogy közben még kiterjedt szókincsét is megcsillogtatja. Magabiztos (akár “anyanyelvi szintű”) angol tudással sem javaslom hogy valaki spóroljon a felkészülésre fordítandó időn/pénzen. Rengeteg IELTS tematikus fórum van, ahol pl. született britek számolnak be róla, hogy némelyik skillből még a 7-es szintet sem ütötték meg, mert nem tájékozódtak előtte kellő mértékben a vizsgarendszerről be is tartott. Tehát szerintem a legjobb felkészülési módszern a típusfeladatok begyakorlása.

A reading részre is mindössze egy óra áll rendelkezésre. Ennyi idő kevés a részletes olvasásra és megértésre. Kulcsszavakat, időpontokat, adatokat kell keresni és felületes átolvasással megtalálni az adott kérdésre vonatkozó részt, majd ezt részletesen átolvasni és megválaszolni a kérdést.
A vizsgáztatók anyanyelvű angoltanárok és magyarok vegyesen vannak. Én eddig 2 alkalommal voltam és mindkét alkalommal nagyon kedves vizsgáztatókkal találkoztam. Összességében egy kellemes, támogató légkör megteremtésére törekszenek mind a vizsgáztatók, mind a kiegészítő “személyzet”. A szóbeli időpontra való várakozáskor eddig minden alkalommal megnyugtattak, hogy nincs miért izgulni, kedves rendes vizsgáztatókkal lesz dolgunk.”
Erika, 2016

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük