Vizsgatapasztalatok

IELTS tapasztalat 2020 Melbourne

Sziasztok!
Egy pár sorban arról írnék, hogy milyen volt az IELTS computer based vizsga Melbourne-ben.
Nem erre készültem Évivel hanem paper based-rel, de a vírusnak köszönhetően nem volt választásom.
Mivel volt már előtte pár paper based vizsgám, van összehasonlítási alapom.
Nézzük a pozitív oldalát;
Nem bánnak úgy veled mintha éppen egy szabadnapos börtöntöltelék lennél. A paper based-en igen! 100-nál többen egy teremben és minden felügyelő egy kiképző őrmesternek képzeli magát. A computer based alkalmával kb 12-en voltunk egy szuperul felszerelt teremben, ahol mindenkinek volt egy kis box és ott történt a listening, reading és a writing. Jól organizált, profi és barátságos légkör volt.
Magadnak beállíthatod a hangerőt mivel mindenki fülest használ. Van elég helyed és kapsz papírt és tollat is ha szeretnéd használni.
Minden feladatot akkor kezdesz amikor készen vagy rá. 1-2 perc különbséggel mindenki befejezi. Amikor ez megtörtént jön a következő része a vizsgának.
Tiszta vilagos instrukciók megfelelő tónusban.
A readingnél egy ‘oldalon’ van a szöveg és a hozzátartozó kérdés vagy kérdés csoport. Nem kell lapozgatni, mint a papír alapunál ami halálba idegesített. Ez baromi jó! Olvasod a szöveget és látod az összes kérdést.
Negatívum;
Nekem a gépelés nem az erősségem és frusztráló volt hallani, hogy más úgy gépel mintha előtte speedet szedett volna. DE!!! Számolja hány szót írtál, jobban tudod szerkeszteni a szöveget. Ha végeztél egy résszel és úgy érzed valami nem kerek, abba is bele tudsz nyúlni. Ez előny!!
A listening volt a legnehezebb nekem. Megneztem előtte a különbségeket, de ott hiányoltam, hogy a kulcsszavakat nem tudtam kiemelni. Az haza vagott rendesen. DE itt is meg tudod nézni a következő szekciót, mintha előre lapoznál.
Az olvasasnál ugyan ez a helyzet, de ott kevésbé éreztem ennek a hátrányát.
A speaking az face to face minden esetben. Én egy szigorúnak tűnő hölgyet kaptam, hadart mint egy Aussie de a mimikájából lehetett látni, hogy valóban érdekli amit mondok. Figyel, követ engem.
Összsegeben sokkal jobb volt, mint ahogyan féltem tőle.
Újra mondom, ez Melbourne az IDP szervezésében.
Sok sikert mindenkinek. Talán hasznos volt nektek ez a pár mondat.
PS: A vélemény rovatban pedig olvashatjátok a gondolataimat az Évivel való munkáról.
Üdv
Misi

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük